01/06/2021

Top 5 redenen om uw cyberbeveiliging serieus te nemen

Hacking, gegevensdiefstal, phishing, ransomware, cyberspionage... De cyberdreiging is nu alomtegenwoordig, wordt steeds geraffineerder en treft alle soorten bedrijven. Nu sinds het begin van Covid-19 meer werknemers vanuit thuis werken, zijn bedrijven kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. De bescherming van uw informatiesysteem en gevoelige gegevens is niet langer een optie. Je hebt te veel te verliezen bij een cyberaanval.

In België werden vier op de tien bedrijven in 2020 getroffen door een of meerdere cyberaanvallen en een op de vijf aanvallen was een ramsomware-aanval. Het onlangs gepubliceerde rapport van verzekeraar Hiscox geeft ook aan dat Belgische bedrijven de minste uitgaven deden aan cyberbeveiliging*, maar nu 21% van hun IT-uitgaven besteden aan cyberbeveiliging in 2021, tegenover 13% in 2020.

Geconfronteerd met de verschillende cyberdreigingen, op 20 mei publiceerde het Center for Cybersecurity Belgium (CCB) zijn strategie 2021-2025 om van België binnen vier jaar een van de minst kwetsbare landen in Europa te maken op het gebied van cyberbeveiliging binnen 4 jaar.

 

💰 Data = het zwarte goud van de 21e eeuw 💰

De gegevens van uw bedrijf zijn uiterst waardevol. U wilt waarschijnlijk niet dat de fabricagegeheimen van uw product of uw laatste financiële overzicht in verkeerde handen terechtkomen? Sommige cyberbeveiligingsdeskundigen noemen gegevens het zwarte goud van de 21e eeuw. Wij produceren er steeds meer van en het is van essentieel belang de veiligheid ervan te waarborgen.

 

💻Het overkomt niet alleen anderen💻

Bankwezen, financiën, verzekeringen, gezondheidszorg, industrie, administratie, energie, agrovoeding, distributie... Alle sectoren zijn potentiële doelwitten voor cyberaanvallers. De motieven zijn verschillend: diefstal van persoonsgegevens, industriële spionage, overname van het informatiesysteem, financiële motieven, enz.

Een ander essentieel element om in gedachten te houden is dat grote groepen niet de enigen zijn die de belangstelling van hackers wekken. Kleine en middelgrote ondernemingen zijn net zo bezorgd en wel om de eenvoudige reden: deze bedrijven zijn vaak minder goed beschermd en hackers kunnen gemakkelijker toegang krijgen tot hun informatiesystemen.

 

💶 Aanvallen die zeer kostbaar kunnen zijn 💶

Een cyberaanval kan zeer duur zijn. Volgens het recente Hiscox-rapport werd het bedrag in 2020 geraamd op bijna 10.000 euro voor de gemiddelde Belgische onderneming (en bijna een half miljoen euro voor één van hen!).

Aanvallen worden ook steeds effectiever. Ransomware ("ransomware-virus" dat uw computer en bestanden gijzelt en losgeld eist) is in opmars, met phishing-e-mails (oplichting via valse e-mails, websites of berichten) als belangrijkste startpunt. Belgische en Duitse bedrijven werden het meest getroffen door dit soort aanvallen (19% van de bedrijven meldde een cyberaanval), maar slechts de helft van de getroffen door d Belgische bedrijven betaalde het losgeld (49%).

 

🏴Het verzonken deel van cyberaanvallen🏴

En alsof de situatie nog niet ingewikkeld genoeg is wanneer u het slachtoffer wordt van een cyberaanval in uw bedrijf, moet u ook nog rekening houden met de verborgen kosten. Een studie van Deloitte heeft de verschillende veroorzaakte gevolgen in kaart gebracht:

 

🔐Bescherm uw bedrijf🔐

De gevolgen van een cyberaanval kunnen catastrofaal zijn. Sommige bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten na een cyberaanval. Vraagt u zich nog steeds af welke directe gevolgen een cyberaanval kan hebben voor uw bedrijf?

U moet zich ervan bewust zijn dat een cyberaanval ernstige gevolgen kan hebben voor de continuïteit en de duurzaamheid van uw bedrijf.

De gevolgen kunnen van verschillende aard zijn: financieel, juridisch of reputatieschade. Onbeschikbaarheid van uw website, omzetverlies, uw productie enkele uren stilleggen, vertraagde levering aan uw klanten... Een cyberaanval zal een zware impact hebben op uw bedrijf en grote economische gevolgen hebben. Vandaar het belang om uzelf te beschermen met instrumenten die sterke garanties bieden.

U zult begrepen hebben dat de cyberbeveiliging van uw onderneming het hele jaar door uw topprioriteit moet zijn. Om dit te doen, hebt u krachtige hulpmiddelen nodig die de beste beveiliging voor uw hele informatiesysteem bieden. Bij Sewan, hebben we wat je nodig hebt. We vertellen je alles hier!

 

Studie uitgevoerd bij 6.000 bedrijven, waaronder 525 in België, in acht westerse landen(Hiscox Cyber Readiness Report 2021)