11/05/2023

Sewan versnelt haar internationale ontwikkeling met de overname van de Nederlandse telecomoperator Pocos

Parijs, 10 mei 2023 - De Franse telecomcentaur Sewan, die net zijn 15e verjaardag heeft gevierd en in 2023 een omzet van 200 miljoen euro verwacht, zet in op een overnamestrategie om zijn Europese aanwezigheid uit te breiden.

Haar doel? De verschillende nationale markten adequaat aanspreken en de nabijheid van zijn partners versterken, waar zijn oplossingen ook worden gedistribueerd. Zo zet Sewan, na haar internationale ontwikkeling in 2016 in Spanje, in 2019 in België en in 2020 in Duitsland, haar externe groei voort en kondigt zij vandaag haar fusie aan met de Nederlandse telecomdienstverlener Pocos. Sewan, een belangrijke speler, consolideert zo haar aanwezigheid in Europa, waarbij Pocos de entiteit Sewan Nederland wordt.

Pocos, een solide basis voor de bouw van Sewan Nederland

Opgericht in 2002 door Simon Poels en Jordi Smits en gevestigd in Eindhoven, biedt Pocos al meer dan 20 jaar intelligente oplossingen in de marktsegmenten Connectiviteit, Telefonie, Cloud Services en Mobiel aan Nederlandse bedrijven. Als telecomoperator met een businessmodel gebaseerd op indirecte verkoop, heeft Pocos momenteel 25 mensen in dienst en verwacht tegen 2022 een omzet van meer dan 8 miljoen euro te realiseren. Pulse, het in-house ontwikkelde platform van Pocos, voegt waarde toe aan de telecomoplossingen die haar partners worden aangeboden: beheer en inkoop van aanbiedingen, technische assistentie en 24/7 toezicht.


"Met deze overname gaat Pocos een nieuw tijdperk in. Door gebruik te maken van de kracht van de Sewan Groep, zullen de synergieën die ontstaan ons in staat stellen veel te leren en nog succesvoller te worden op de Nederlandse markt. We kijken uit naar de samenwerking met Sewan, met wie we de kernwaarden stabiliteit, expertise en gestroomlijnde samenwerking delen", aldus Richard Jansen, CEO van Pocos.


Sewan en Pocos hebben veel overeenkomsten. Beide ondernemingen verkopen communicatie- en IT-diensten voor bedrijven via een netwerk van distributeurs. Beide ondernemingen bieden distributeurs één enkele interface om hun klanten te beheren, van bestelling tot factuur. Pocos zal dus profiteren van nieuwe aanbiedingen die reeds door de groep op de markt zijn gebracht en van aanzienlijke technische en O&O-middelen: 20% van het personeel van Sewan wordt momenteel ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe diensten. Voor de komende jaren wordt dus een sterke groei van de activiteit in Nederland verwacht.


Een nieuwe belangrijke fase in de internationale ontwikkeling van de groep

De Sewan Groep wil naadloze telecomdiensten aanbieden in heel Europa. Om dit te bereiken vertrouwt de scale-up op een overnamestrategie bij zijn pan-Europese ontplooiing. Zo startte het in 2016 zijn internationale ontwikkeling in Spanje (via de overname van VoIP-expert Vozelia), vervolgens in België in 2019 (ditmaal via de overname van 3starsNet), en ten slotte in Duitsland in 2020 (via de overname van 42one): allemaal bedrijven die Sewan behendig in de groep heeft kunnen integreren.


Deze nieuwe vestiging in Nederland, via de overname van Pocos, past volledig in de visie van de Sewan Groep op Europa als één gebied. "Pocos is het ideale type bedrijf voor de externe groei en de Europese expansiestrategie van de Sewan Groep. Wij zullen kunnen steunen op de infrastructuur en het personeel van de Nederlandse exploitant om geleidelijk operationeel te worden in Nederland. Er zullen synergieën worden gecreëerd met de andere Europese entiteiten van de groep, met name in buurlanden zoals Duitsland en België", verklaart Alexis de Goriainoff, CEO van Sewan. "Voor Europese scale-ups zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn om de hele Europese markt te bestrijken als ze zich staande willen houden tegenover Amerikaanse en Aziatische spelers. Dat is althans ons doel", voegt hij eraan toe.

Nu Sewan een belangrijke Europese speler is geworden, wil het op deze weg voortgaan en blijft het alert op mogelijke toenaderingsmogelijkheden in de buurlanden.