08/07/2021

Gedeelde of dedicated glasvezel: wat zijn de verschillen voor een bedrijf?

Internet is voor veel ondernemingen onmisbaar geworden. Velen van hen zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van betrouwbare en efficiënte internettoegang. Maar er zijn verschillende technologieën om te profiteren van de connectiviteit die het best past bij de behoeften van elke organisatie: 4G, VDSL, glasvezel, enz. Elke oplossing heeft haar eigen voordelen en specifieke kenmerken. Afhankelijk van haar reële behoeften zal een onderneming bijvoorbeeld glasvezel verkiezen boven ADSL.

In dit artikel zullen we ons richten op glasvezel, of het nu dedicated of shared is!

Wat cijfers om mee te beginnen. In de EU-27 (+ VK) was 43,8% van de woningen en gebouwen in 2020 via glasvezel met het internet verbonden (tegenover 39,4% in 2019). In België vertegenwoordigen deze aansluitingen slechts 1,3% van de woningen en kantoren; in Duitsland 4,9%, en tot 35% voor Frankrijk en meer dan 60% voor Spanje! Als sommige landen eerder op glasvezel zijn overgeschakeld dan wij, is dat vooral omdat hun kopernetwerk, waar onze VDSL doorheen loopt, nog niet zo ver ontwikkeld was als het onze. In 2020 noteert België echter voor het tweede opeenvolgende jaar de sterkste groei (+155%) in FTTH-aansluitingen. Bron: FTTH Council Europe

Glasvezel is inderdaad de prioriteit van Proximus geworden, dat van plan is tegen 2026 heel Brussel op glasvezel aan te sluiten. Ook voor de rest van België is een versnelde uitrol gepland, met 300.000 woningen in 2021 en tot 600.000 per jaar vanaf 2022, om tegen eind 2028 uit te komen op 4,2 miljoen Belgische woningen en bedrijven die op glasvezel zijn aangesloten!

Glasvezel, ook bekend als zeer hoge snelheid, is inderdaad een van de technologieën die de neiging hebben in ondernemingen te worden veralgemeend en waarop in de komende jaren grote inspanningen zullen worden gedaan.

 

Dus, ja, vezels, maar je moet nog wel weten welke je moet kiezen! En om de juiste keuze te maken, moet u alle informatie bij de hand hebben. Hun specifieke kenmerken, hun verschillen... U zult snel weten welke oplossing het meest geschikt is voor uw bedrijf.

 

Alle vezel aanbiedingen geven u toegang tot de Zeer Hoge Snelheid. Dit is een feit. Het tweede dat men moet onthouden over breedband met zeer hoge snelheid is dat beide technologieën - gedeeld en specifiek - glasvezelmedia zijn. Maar er zijn noodzakelijkerwijs verschillen tussen gedeelde en dedicated glasvezel. Deze verschillen zijn gebaseerd op de wijze waarop de stromen worden doorgevoerd en op de diensten die met elk van de twee opties zijn verbonden.

 

Gedeelde vezel, of FTTH

 

De aantrekkingskracht van vezels wordt steeds groter. Maar wat is FTTH? Wat zijn de voordelen van deze technologie?

 

Definitie van gedeelde vezel

FTTH staat voor Fiber To The Home. Voor deze technologie is het gebruikelijk te spreken van gedeelde vezel. Dit is over het algemeen de oplossing die wordt aanbevolen voor professionals wier connectiviteitsbehoeften niet kritiek zijn en die dus geen garantie op snelheid of hersteltijd nodig hebben.

Met glasvezel, in dit geval gedeeld, profiteren gebruikers van veel hogere verbindingssnelheden dan met technologieën die gebruik maken van koperkabels. Wil je meer weten?

 

Een verwerkingscapaciteit die varieert naar gelang de bezettingsgraad van het netwerk

Dus laten we beginnen met gedeelde vezels. Zoals de naam al doet vermoeden, deelt  u met deze technologie uw lijn met andere organisaties (bedrijven, winkels, enz.). Dit betekent niet dat uw verbinding slecht is. U profiteert van een goede internetsnelheid, maar het is een asymmetrische snelheid, die varieert naargelang u uploadt of downloadt, en tijdens piekuren varieert de snelheid die u geniet naargelang van het verkeer op het gedeelde aansluitnet. Met andere woorden, de prestaties van uw glasvezel zijn gekoppeld aan de congestie van het netwerk. De doorvoer verandert naar gelang de bezettingsgraad van het netwerk op het moment dat u het gebruikt.

 

Welke installatie is nodig om te profiteren van FTTH?

In de context van een FTTH-installatie wordt hetzelfde fysieke "optische vezel"-medium door verschillende gebruikers gedeeld tussen de OFP (Optimized Fiber Point) en de NRO (optisch verbindingsknooppunt).

 

De voordelen van FTTH voor een bedrijf

Als we een vergelijking moeten maken om over gedeelde glasvezel te praten, zouden we kunnen zeggen dat FTTH voor glasvezel is watADSL is voor koper: een internettoegangsoplossing van het "consumententype", met een gedeelde, niet-gegarandeerde snelheid, en een goedkoop abonnement (doorgaans enkele tientallen euro's per maand).

 

Het bedrijf dat via een gedeelde vezel op het internet is aangesloten, zal in staat zijn om :

◾️ Toegang tot in de cloud gehoste bedrijfssoftware

◾️ Profiteer van gehoste telefoondiensten

◾️ wifi aanbieden aan zijn bezoekers zonder de activiteit van de werknemers te verstoren

◾️ Download beelden in HD

 

Speciale vezel, of FTTO

 

Definitie van dedicated fiber

FTTO staat voor Fiber To The Office. Het wordt ook wel dedicated fiber genoemd. Met deze oplossing is de internettoegang alleen voorbehouden aan het bedrijf van de klant. In tegenstelling tot FTTH-aanbiedingen, zijn FTTO-aanbiedingen voorbehouden aan bedrijven.

 

Een vezel gewijd aan uw bedrijf

Hoe zit het met dedicated fiber? Met deze oplossing, wordt de lijn alleen door u gebruikt. Het belangrijkste voordeel is dat het een gegarandeerde symmetrische stroom, op en neer, mogelijk maakt. Dit bevordert een betere kwaliteit van de dienstverlening. Deze oplossing wordt vaak gekozen door bedrijven die grote bestanden moeten uitwisselen, regelmatig videoconferenties moeten organiseren of waarvan de werknemers vaak op afstand werken. 

 

Welke installatie is nodig om van FTTO te profiteren?

 

Deze technologie maakt het mogelijk een punt-tot-punt-verbinding tot stand te brengen tussen het optische verbindingsknooppunt van de exploitant en de gebouwen van een bedrijf.

Waarom FTTO kiezen voor een bedrijf?

Gedeelde glasvezel heeft voordelen waarmee veel bedrijven in hun dagelijkse verbindingsbehoeften kunnen voorzien. Maar vaak hebben bedrijven belangrijkere behoeften op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid. Sommige locaties hebben behoefte aan continuïteit van de dienstverlening of zekerheid over de verwerkingscapaciteit en prestaties van hun bedrijfstoepassingen. Het is een robuustere technologie in termen van doorvoer en herstelgarantie, maar ook duurder dan FTTH.

 

Neem nu contact met ons op om meer te weten te komen over al onze aanbiedingen voor toegangsverbindingen!